Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri no:18) yayımlandı (MH1, TP1 VE DK1 tespit kodları)

Bilindiği üzere, 11.01.2024 / 32426 tarih-sayılı Resmî Gazete ile YGM Tebliğine eklenen MH1, TP1 VE DK1 kodlara ilişkin raporların düzenlenmesi ile süreler, ibraz ve diğer usul ve esasları belirlemek için tebliğ yayımlandı.

İlgili Tebliğin “Diğer kurumlarca yapılacak kontrollere ilişkin özel hükümler” başlıklı 3. Maddesi   diğer kurumların denetimine tabi olan ancak ithalat beyannamesinde kapsam dışı beyan edilerek ithalatı yapılan eşyalarla ilgili daha sonra yapılacak kontrollere ilişkin işlemleri düzenlemektedir.

Bu maddeye göre Türkiye’ye ithali öngörülen her türlü izin veya uygunluk belgesine veya bu belgeler yerine geçen bilgiye tabi eşyaya ilişkin yetkili kurumlarca yapılacak kontrollere dair kendi mevzuatlarında düzenlenmesi şartıyla, eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilip edilmediğinin tespiti yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu ile yapılacak. Bu hüküm sadece serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşya için uygulanacak.

Halihazırda bu anlamda kendi mevzuatlarında düzenleme yapan tek kurum Tarım ve Orman Bakanlığı olup “Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) ” nin 10.maddesi ile konuya ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ithalatı yapılabilmesi için “Uygunluk Yazısı” alınması veya kapsam dışında kalan ürünler için belirlenen sabit referans numarası beyan edilmek suretiyle işlem tesis edilmesi gerekiyor.

2024/5 sayılı Tebliğ’e göre sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılıyor.

Tarım Uygunluk Tebliğinde belirtilen YGM Raporu zorunluluğunun diğer ürün güvenliği ve denetimi Tebliğlerine de getirilebileceği unutulmamalıdır.

Eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilip edilmediğinin tespiti DK1 kodlu YGM raporu ile yapılacak.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenecek. Eşyanın teslim, kullanım veya işleme konu edilmediğinin ispatı ve süresi içinde başvurulması kaydıyla bu süre üçer aylık dönemler halinde uzatılabilecek ancak ek süreler dahil yirmi dört ayı geçemeyecek.

DK1 tespit işlemlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken tespit raporları, tespitin yapıldığı ayı takip eden ayın yedinci iş gününün bitimine kadar ilgili gümrük idaresine ibraz edilecek.

Tespit raporunun bu süre içinde ibraz edilmemesi halinde, ibraz süresinin bitiminden itibaren başlamak üzere raporun ibraz edildiği güne kadar geçen her gün için yükümlüye Gümrük Kanunu’nun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca usulsüzlük cezası uygulanacak

Usulsüzlük cezası en fazla iki aylık süre için uygulanacak ve bu sürenin sonunda ilgili kurum bilgilendirilecek.

6 aylık süre geçirilerek ibraz edilen tespit raporları ancak süre bitiminden itibaren iki ay içinde ibraz edilmiş olması ve düzenlenen cezaların tahsili şartıyla kabul edilecek.

Eşyanın beyana uygun olmayan kullanım, teslim veya işleme konu edildiğinin tespit edilmesi halinde ilgili kurum bilgilendirilecek.