Danışmanlık

Gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, ticari kayıtlarını genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak tutan, mali yeterliliği bulunan ve belli bir dış ticaret performansına sahip firmalara tanınan bir yetkidir. Firmamız, OKS Belgesi alım sürecine başlamadan önce Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği’ne sunulan dosyanın uygunluğunun ön incelemesini yaparak, sorunsuz bir belge alım süreci sağlar.

Kapasite raporuna sahip imalatçı firmaların; en az 3 yıldır faaliyette olan, belli bir dış ticaret performansına sahip ve gümrük yükümlülüklerini yerine getiren firmalara, denizyolu veya havayolu ile gelen belirli eşyaların gümrüğe gelmesinden önce ithalat beyannamesinin düzenlenerek vergilerinin ödenmesini sağlayan yetkidir. Firmamız, VÖG yetkisi alım sürecine başlamadan önce Bölge Müdürlüğü’ne sunulan dosyanın uygunluğunun ön incelemesini yaparak, sorunsuz bir yetki alım süreci sağlar.

Gümrük yükümlülüğü gerektiren veya gerektirebilecek birden fazla işlem için YYS ve OKS sahibi firmaların talebi üzerine, her bir işlem için ayrı ayrı teminat verilmesi yerine tüm işlemleri kapsayacak bir teminat türüdür. Götürü teminat yetkisi yıllık olarak verilmekte olup, firmamız; yetkinin alınması ve revize sürecinde gerekli ön hazırlıkları yaparak, sorunsuz bir süreç yaşamanıza yardımcı olur.

Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bölge Müdürlüklerince verilen; veriliş tarihinden itibaren altı yıl geçerli olan idari karardır. Firmamız, Bağlayıcı Tarife Bilgisi başvurularında gerekli olan evrakların eksiksiz hazırlanması, bölge müdürlüğüne elektronik ortam başvurunun yapılması ve başvurunun bölge müdürlüğündeki takibinin sağlanması konusunda danışmanlık vermektedir.

Dış ticaretteki en güvenli ödeme yöntemi olan akreditif, doğru yönetilmediğinde firmalar için risk ve gereksiz maliyet oluşturabilir. Biz de bu noktada size profesyonel destek sunuyoruz.

Akreditif işlemleri yüksek risk telafi özelliği ve bankaların garantörlüğü sebebiyle bürokrasisi yoğun, uzmanlık gerektiren bir ödeme yöntemidir. Ticari hayatta çoğu akreditifli işlemin sadece prosedürlere uymak için açıldığına sonrasında ise çok temel ve basit hatalardan dolayı geçersiz kaldığına şahit oluyoruz. Bu da ihracat bedelinin tahsil edilememesi ya da karşı tarafın kötü niyeti söz konusu ise bundan doğabilecek zararlar gibi risklere yol açabilmektedir. Ayrıca akreditifin aslen amirin kabulüne dayanan ve banka garantörlüğü içermeyen vesaik mukabili işlemine dönüşmesi fakat akreditif için talep edilen göreceli olarak yüksek tutardaki masrafların akreditif gerektiği gibi kullanılmadığı halde ödenmesi gerektiğinden gereksiz maliyetlere katlanılmasına sebep olabilmektedir.

“Akreditif Danışmanlığı” kapsamı;

-Akreditifin açılması (Akreditif taslağının veya akreditif metninin incelenmesi)

  • Tarafınızca açılacak ithalat akreditiflerinin şartlarının taslak üzerinden kontrol edilmesi
  • Tarafınıza açılacak ihracat akreditiflerinin şartlarının taslak üzerinden kontrol edilmesi.

-Taslak olarak hazırlanmış belgelerin akreditife uygunluğunun kontrolü,

  • İhracat akreditifleriniz kapsamında hazırlayacağınız evrakların akreditif şartlarına uygunluğunun kontrolü
  • Amiri olduğunuz ithalat akreditifleri kapsamında size gönderilecek evrakların taslak üzerinden kontrolü

-Konşimento, menşe belgesi gibi belgelerin onaydan önce kontrol edilmesi,

  • İhracat akreditif şartları kapsamında üçüncü taraflarca hazırlanması ve/veya onaylanması gereken ve sonradan değiştirilmesi çok zor olan ya da mümkün olmayan konşimento, A.TR, EUR.1, C/O gibi evrakların asılları basılmadan önce taslaklar üzerinden kontrol edilmesi.

-Bankalar tarafından rezerv olarak bildirilen itiraz konularının teyidi, rezerve itiraz edilebilecekse dayanağının sunulması.

  • İhracat akreditifleriniz kapsamında hazırlanan evraklarda ibraz sonrası rezerv (evrakların akreditif şartlarına uymaması ya da kendi içlerinde çelişkili bilgiler içeriyor olması gibi hatalar) tespit edilebilir. Bu rezervler itiraz edilebilir nitelikte olup ilgili mevzuat uyarınca (ICC 600 ve ISBP 821) bildirilen rezervlere itiraz edilip edilemeyeceğinin kontrol edilmesi.

-Genel akreditif konuları ile ilgili sorularınızın yanıtlanması, öneri ve yönlendirme sağlanması

  • ICC 600 ve ISBP 821 no’lu yayınlar kapsamında akreditifli işlemlerle ilgili olası sorularınızın yanıtlanması, açılması planlanan akreditifli işlemlerinizle ilgili olarak yönlendirme yapılması (örneğin yapılacak işe göre kullanılması gereken akreditif çeşidinin belirlenmesi ya da akreditife alternatif olacak ödeme yönteminin belirlenmesi), vb.