Serbest Bölgeler dahil en az 3 yıl süredir faaliyet gösteren firmaların, gümrük yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirmesi, kayıt sisteminin düzenli ve izlenebilir olması, mali açıdan yeterli olması, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip olması, kendi oto kontrollerini gerçekleştirebilmeleri ve güvenilir olmaları gerekmektedir. Ayrıca, adli sicil kaydında "Arşiv kaydı yoktur" ifadesinin yer alması ve yabancılar için beyan formlarını imzalamış olmaları gerekmektedir.
Başvuru sahibi firmaların SGK borcu olmaması ve vergi borcu bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca son 3 yıl içerisinde yeminli mali müşavir tarafından düzenlenmiş olumlu bir rapora sahip olmaları gerekmektedir. Bu rapor, mali durumlarının son 3 yıl içinde olumlu bir şekilde değerlendirildiğini göstermelidir.
ISO 9001 ve ISO 27001 sertifikalarına sahip olmak da gerekmektedir. ISO 9001 sertifikası, başvuru sahibinin gümrük, dış ticaret, üretim, lojistik, yönetim ve idari organizasyon faaliyetlerini kapsar. ISO 27001 sertifikası ise gümrük ve dış ticaret işlemleri ile bu işlemlere ilişkin lojistik, depolama, muhasebe, finans ve bilgi işlem faaliyetlerinin bilgi varlıklarını korumak amacıyla aldığı güvenlik önlemlerini kapsar. Bu sertifikaların, yönetim ofisi, gümrük işlemlerinin yapıldığı muhasebe ve arşiv ofisleri, bilgi işlem ofisi, ithal girdi kullanılan üretim tesisleri hariç üretim tesisi, depo/tesis ve gümrük idaresinde veya yetkilendirilen bir yerde işlemleri tamamlanan eşyanın ilk konulduğu depo/tesisi kapsaması gerekmektedir.
Son olarak, geriye dönük bir yıl içerisinde en az 100 adet beyan kapsamında işlem yapmış olmaları da gerekmektedir. Bu kriterlerin sağlanması halinde firmalar YYS Belgesi başvurusunda bulunabileceklerdir.