İthalatta Yerinde Gümrükleme Nedir?

İthalat işlemlerinde, eşyanın doğrudan ithalat gümrük idaresine getirilmeden, firma tarafından belirlenen tesislere sevki veya izinli alıcının tesislerinde basitleştirilmiş usul çerçevesinde gerçekleştirilmesi yöntemi bulunmaktadır. Bu sistemde aşağıdaki şartlar gerekmektedir:

  • YYS-I belge statüsüne sahip olmak.
  • Otomotiv sektörü dışında faaliyet gösteren imalatçı olmak.
  • Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde aşağıdaki koşulları sağlamak:
  • İhracat değeri en az 5 Milyon USD ve ortalama olarak 50 işçi istihdam etmek, veya
  • İhracat değeri en az 10 Milyon USD yapmış olmak.
  • 500.000 AVRO nakit teminat veya teminat mektubu verilmiş olmak (2.000.000 EUR götürü teminat durumunda teminat gerekli değildir).

İthalatta yerinde gümrükleme izni başvurusunda, firma veya grup imalatçısına ait C Tipi antreponun güvenli depolama alanına dönüştürülebilmesi imkanı bulunmaktadır. Bu izin kapsamında eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi, numune alınması ve tartımı gibi işlemler gerçekleştirilebilmelidir.

Güvenli depolama alanı, muayene ve sevkiyat alanlarından oluşan, kesintisiz güç kaynağına bağlı, kamera sistemi ile izlenen giriş-çıkışların kayıt altında tutulduğu ve yeterli aydınlatmanın sağlandığı kapalı bir alandır. Güvenli park alanı ise kapalı olma zorunluluğu olmayan, güvenli depolama alanına benzer özelliklere sahip bir alandır.

Ayrıca, kamera kayıt sistemleri güvenli depolama ve park alanlarına ait kayıtları en az 1 yıl, bu alanlara ilişkin diğer kayıtları ise kayıt tarihinden itibaren en az üç yıl boyunca saklamalıdır. Aynı şekilde, ithali veya transiti yasaklanmış veya kısıtlanmış olan eşya, belirli kurum ve kuruluşlara ait eşya, dökme gelen eşya, işlenmiş tarım ürünleri ve özel tüketim vergisi listesinde yer alan eşyalar kapsam dışındadır.

Bu yöntem, firmaların işlem hızından kaynaklı maliyet azalması, eşyanın doğrudan tesislere sevk edilmesiyle uzun gümrük işlem sürelerinin azalması gibi avantajlar sağlamaktadır. Aynı zamanda, siparişlerin zamanında yetiştirilmesi imkanı da mevcuttur. Firmanın kendi tesislerine sevkiyat yapabilme ve güvenli depolama imkanı, işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.